Saturday, 24 September 2011

Iktibar Daripada Sebatang PenselPernah seorang anak murid perempuan yang berumur 10 tahun bertanya kepada saya yang saat itu saya sedang menulis.

"Apa ustazah sedang tulis? ustazah menulis tentang siapa? atau pengalaman ustazah?

"Ustazah sedang menulis tentang diri kamu dan orang-orang sekeliling, tapi ada yang lebih penting daripada itu, iaitu PENSEL ini."

"Apa yang istimewa tentang pensel ini?" Tanya anak murid tersebut.

"Ustazah berharap hidupmu adalah seperti pensel ini. Walaupun sebatang pensel, ada lima nilai yang boleh kita pelajari daripadanya. Mahu tahu?"

"Ya, Ustazah."

Pertama, pensel ini mengingatkan jika kamu boleh membuat sesuatu yang hebat dalam hidup ini. jangan lupa, ibarat pensel, ada tangan yang memegangnya. Maka, ingatlah akan adanya kuasa yang membimbing langkah hidupmu iaitu Allah s.w.t. Dia akan selalu membimbing kita menurut kehendakNYA.

Kedua, Ketika menulis, pensel kerap menjadi tumpul. Ustazah terpaksa berhenti untuk mengasahnya. Pensel ini pasti menderita ketika diraut, tetapi hasilnya ia menjadi tajam dan bagus tulisannya. Begitu juga akan berlaku dalam hidup kamu. Kamu mesti berani menempuh kesusahan kerana ia menjadi baja atau sebab untuk dirimu menjadi lebih baik.

Ketiga, pensel ini mungkin menghasilkan tulisan yang salah. Namun kita boleh memadamkan dan betulkan tulisan ini semula. Begitulah yang ustazah harapkan kepada anak murid ustazah ini, Sentiasalah memperbaiki kesalahan dalam hidup. Ia bukanlah sesuatu yang hina kerana dengan memperbaiki kesalahan, kita akan sentiasa berada di jalan yang benar.

Keempat, tahukah anak murid ustazah ini mana yang lebih penting, luar atau isi pensel ini? Sudah tentu arang atau karbon di dalamnya. Oleh sebab itu, berhati-hatilah dengan apa yang tidak baik dalam diri kamu itu dan hindarilah.

Kelima, pensel ini selalu meninggalkan tanda atau goresan. Begitu juga kamu, apa sahaja yang kamu buat pasti akan meninggalkan kesannya pada diri atau pada orang lain. Ustazah berharap kamu akan selalu berhati-hati dan bijak dalam bertindak.

Inilah antara kata-kata yang baik untuk anak murid dan anak-anak membawa prinsip yang positif. Wahai ibu bapa, jangan berputus asa.Apa sahaja kata-kata semangat yang kita ulang-ulangkan kepada anak-anak (walau nampak seperti mereka tidak mengendahkan) pasti akan memberi kesan dalam jiwa mereka. Ulang-ulangkanlah!

^_____^ (Senyum sokmo)


3 comments:

CATATAN POPULAR